Gornje Prilišće - kapelica Pijeta Majka Božja žalosna

Uz glavnu cestu u Gornjem Prilišću podignuta je kapela -"krajputaš"- u kojoj je postavljen kip Majke Božje s mrtvim Kristom u naručju. Slojevi naliča i vidljiva oštećenja ne mogu ukazati na približno točnu dataciju. Međutim, ako uzmemo u obzir rustičnu obradu mrtvoga Krista koji "lebdi" u krilu Marije, čije lice ne pokazuje boli, te "uska" ramena i shematski prikazane nabore odjeće, možemo pretpostaviti da je "Pijeta" iz bidermayerskoga razdoblja (vjerojatno oko 1850. godine).

Iz knjige Prilišće - Kupa, ljudi i tri sela - prof., Marinka Mužar: Spomenici sakralne kulture

Jakovci - kapelica Svete Ane

Novosagrađena kapelica. Za dan svete Ane, prvih nekoliko godina nakon izgradnje redovito su kraj nje bile Svete mise.

Kapelica sv. Ane u Jakovcima-djelo vikendaša i mještana

Raspelo na groblju

Godine 1895. za župnika Mate Lovadenića, postavljeno je prvo raspelo na ovom, tada novom groblju. Križ je više puta obnavljan. Za 450 obljetnicu Prilišća, 1994. godine, postavljen je novi drveni križ s bakrenom zaštitom, a za sadašnju obnovu korišteni su materijali trajnije vrijednosti. Ujedno je uređen čitav prostor oko raspela. 

Obnovljeno raspelo na grobljuBlagoslov grobljaMir, sklad ...

Raspelo u Vukovoj Gorici

Raspelo su postavili Ivan i Mato Boljkovac iz Vukove gorice kbr. 53, vjerojatno u 19 st. (...Uz cestu nedaleko od Šubašićeve kuće kbr 10 - negdanja Harmica), donijevši korpus iz Štajerske. Srušilo se 1913. godine a 1915. godine obnovio ga je župnik Vjekoslav Špringer. Nabavljeno je novo drvo za križ i ogradu, te obojen korpus. Oko raspela napravljena je ograda koja je kao i raspelo crveno obojena. Raspelo je svečano blagoslovljeno prigodom Jurjevskog proštenja iste godine. (Uzdržavati to raspelo su dužni žitelji sela Vukove Gorice - zapisano je tada.)

Oluja je zaobišlo raspelo 

Raspelo u Ladešić Dragi

Ovo raspelo je podigla obitelj Juriček 2001. godine.

Raspelo u Ladešić Dragi postavila obitelj JuričekGodine 2001

Raspelo u Donjem Prilišću

Prvo raspelo su nabavile mještanke, a drveni, lijepo oblikovani križ izradio je majstor uz čiju kuću je tada postavljeno. Nakon toga je dva puta premještano. Dotrajali drveni križ srušio se 2004. godine a požrtvovnošću mještana raspelo je obnovljeno i ponovno postavljeno 2005. godine ali na novo, zajednički odabrano mjesto.

Brigom mještana preseljeno i besprijekorno uređeno raspeloBrigom mještana spašeno i premještenoZahtjevni oblici i radovi

 

Pripremio Nikola Volović, fotografije iz privatnog arhiva.