”Od miljokaza i krajputaša do sunčanih ura - Spomenici povijesnih cesta Karoline, Jozefine i Lujzijane u Karlovcu i okolici”

Iz tiska je izašla prva knjiga iz biblioteke Karlovačka spomenička baština karlovačkog pisca i slobodnog istraživača Gorana Majetića.

”Goran Majetić u ovoj knjizi donosi izvanredno dobro argumentirani otklon od ideologizirane povijesti Karlovca i njegove okolice kojoj smo svjedočili desetljećima, a u nekim stvarima čak i više od stoljeća.” Tomislav Beronić

Knjigu, kao plod višegodišnjeg piščevog propitivanja, istraživanja i suradnje s raznim stručnjacima i štovateljima kulturno-povijesnog nasljeđa, odlikuje:

- jednostavan stil pisanja i predstavljanja povijesne građe;

- brojne malo poznate ili nepoznate činjenice;

- mnoštvo jedinstvenih bilješki i osvrta ... za produbljivanje znanja;

- preko 240 stranica;

- više od 130 ilustracija, od čega 90 u boji;

- 30-ak povijesnih zemljovida, planova i fotografija;

- do sada neobjavljeni crteži, skice, razglednice, ...

Središnjem "liku" knjige, miljokazu na karlovačkom Korzu, o kojem mnogi tek naslućuju zrnca istine ... pisac posvećuje - 67 stranica! Uz obilje novih podataka i spoznaja o spomeniku, ali i o ljudima koji su ga dali izraditi i postaviti, koji su istraživali ili tek nagađali njegovu prošlost do onih koji su uz i oko njega živjeli i radili ili ga pak spominjali u književnim djelima.

U knjizi su iscrpno predstavljeni i spomenici cesta Karoline i Lujzijane s područja općine Netretić, posebice oni koji su sačuvani na području naselja Prilišće. Spomenuti su i spomenici kojih više nema, poput primjerice miljokaza koji su resili cestu Lujzijanu u Netretiću i Stativama, kao poticaj njihovoj obnovi i povratku u kulturno-povijesnu baštinu ove prometnice.

  • Knjiga se može kupiti u Paviljonu Katzler, na uglu Ulice Stjepana Radića i Šetališta dr. Franje Tuđmana (Promenada) u Karlovcu, radnim danima od 9 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 9 do 13 sati. 

miljokaz1miljokaz4miljokaz9