Screen Shot 02 07 24 at 04.57 PM

Noć muzeja u Prilišću, dvanaesta po redu, i ove godine iznad očekivanja...

web

Obzidani izvor potoka     -      Poruka na nadgrobnom spomeniku    -   Miljokaz na Lujzijani

 *   *   *

Želite li učestvovati u uređivanju ovih stranica ili želite surađivati na bilo koji način, javite se na e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Osnovna načela djelovanja udruge su:

 • načelo neovisnosti i javnosti;
 • načelo demokratičnosti i neprofitnosti;
 • načelo slobodnog sudjelovanja u javnom životu,  u razvoju, praćenju, provođenju i vrednovanju javnih politika, kao i u oblikovanju javnog mnijenja.
 • Osnovna djelatnost udruge je očuvanje kulturne i prirodne baštine, održivi razvoj, te popularizacija narodnih tradicija i stvaralaštva na svim područjima kulturnog, umjetničkog i društvenog života našega kraja.
 • Udruga je pravna osoba upisana u registar pod reg. br. 04000196.
 • Članovi udruge slobodno izražavaju svoja stajališta i mišljenja, te poduzimaju inicijative u pitanjima od njihovog interesa.

U posljednjih 20 godina udruga je prepoznata kao važan subjekt u brojnim društvenim i kulturnim, ali i gospodarskim događanjima na prostoru naše župe, općine, županije, ali i izvan granica Hrvatske.

Pratimo zbivanja na prostoru Župe Prilišće:

Ruže

U tri Prilišća: Donje, Srednje i Gornje Prilišće.

U tri veća sela u Župi Sv. Marije Magdalene: Prilišće, Vukova Gorica i Ladešić Draga.

Ove stranice Prilišća posvećujemo s poštovanjem: Svima onima koji su mukotrpno, čestito i pošteno, tiho i skromno, ali ustrajno i neumorno radili na priliškom gruntu, orali, sijali, kopali, kosili, želi...kuhali, tkali... i odgajali djecu, a često imali samo znoj, trajanje i na kraju smiraj pri Svetem Linartu.

Svima koji su se zalagali za napredak sela, koji su ga nesebično gradili i obogaćivali mu duhovni život.

Svima koji su mukotrpno zarađivali kruh po cijelome svijetu, a Prilišće nisu nikada zaboravljali

Svim sadašnjim žiteljima Prilišća i Prilišćanima koji ne žive u Prilišću.

Zašto smo pokrenuli ove stranice

"Poduzeli mi nešto ili ništa, u oba slučaja utječemo na opće stanje!" – mudra je izreka. Mi želimo u našoj sredini i ovom prilikom "nešto poduzeti", činiti ono što je korisno i dobro te na taj način pozitivno utjecati na opće stanje!

Danas se više divimo našoj sjajnoj prošlosti (povijesti), nego apatičnoj sadašnjosti. Tmurnoj i sumornoj. Svjedočimo nestajanju našeg sela. Broj stanovnika je drastično smanjen. Tek u svakoj trećoj "hiži" netko živi. Žalosna je istina da veći broj vrlo lijepo i brižno građenih domaćinstava propada. Urušavaju se napuštena imanja zarasla u korov. Gubimo ih zauvijek. Nestaje naša kulturna i prirodna baština a koliko je odricanja, rada i veselja uloženo u njihovo stvaranje?

Naravno, okrećemo se prema budućnosti, a ona je neizvjesna. Ali, na budućnost možemo utjecati svojim činjenjem već danas! Zapravo, to nam je i dužnost!
Vjerujemo da je moguće nešto poduzeti i na ovaj način. Stoga postavljamo pitanja na koja ćemo zajedno dati odgovor:

 • Kako sačuvati selo od nazadovanja, prvenstveno u duhovnom i kulturnom pogledu?
 • Kako održavati običaje?
 • Jesmo li spremni preuzeti dio odgovornosti za događanja u našoj zajednici?
 • Jesmo li svi dužni učestvovati u održavanju i uređenju zajedničkih objekata – prostora?
 • Hoće li to učiniti netko drugi umjesto nas?

Svi smo odgovorni za stanje u našoj sredini, pa trebamo prema svojim mogućnostima dati doprinos za poboljšanje tog stanja.

Ove će stranice omogućiti bolje i brže obavijesti svima koje zanimaju događanja u Župi Prilišće, u starem kraju, koji žele i mogu na bilo koji način pridonjeti boljitku ovoga kraja. Možda samo dati poticaj mještanima za provedbu novih inicijativa u razvoju našega kraja ili očuvanju baštine. 

Bogatu i svjetlu prošlost Prilišća i cijeloga kraja želimo predstaviti i na ovaj način.

Do sada istražena priliška povijest nudi brojne informacije o obiteljskim stablima kroz nekoliko stoljeća, povijesne zapise,  kao i druge zanimljivosti...

Rješenje o registraciji HR-P domene prilisce.hr dobila je Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ZORA – PRILIŠĆE - 1925. (Žiro račun: 1190196476 Karlovačka banka d.d. - IBAN: HR2624000081190196476).

U Prilišću, 15.10.2007. god

 

Predsj. Udruge Zora
Nikola Volović