Nakon što je proljetos vlasnica zemljišta u Prilišću, gospođa Rozalija Bestić, ponudila da to zemljište želi darovati Udruzi Zora, članovi UO Zore donijeli su Odluku o prihvaćanju donacije, te potpisali Ugovor s darovateljicom. U redovnoj proceduri prijenosa zemljišta Porezna uprava je izvršila procjenu vrijednosti zemljišta i donijela rješenje o visini poreza, kojega je Udruga Zora uplatila u korist Općine Netretić također donacijom gospođe Rozalije Bestić. Zatim je Općinski sud riješio da se provede uknjižba na ime novog vlasnika: Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Zora – Prilišće. Time je postupak završen a udruga Zora je postala vlasnikom darovanog zemljišta.

Danas je vrijednost ovakvog zemljišta vrlo niska, jer su takva zemljišta uglavnom zapuštena, „leže na ugaru“ (zapis R. Lopašića o zapuštenoj zemlji između Prilišća i Vukove Gorice prije 300 godina!), ali članovi Zore vjeruju da će taj dar u budućnosti potvrditi dobrotu darovateljice i ispravnu odluku novih vlasnika, jer, čovjek je stvoren da bi živio na zemlji, sa zemljom i od zemlje!

Prije nekoliko dana, 29.09.2021. ugostili smo darovateljicu Rozaliju Bestić u našim prostorijama, izrazili joj zahvalnost, uručili zahvalnicu i dvije umjetničke slike s naših likovnih kolonija, te dogovorili nove susrete…

(08.10.2021. - N. Volović)

111213141516

B 2B 2