Godine 2011. objavili smo tekst o starom gradu Bosiljevu pod naslovom: BOSILJEVO-DVORAC (POKRADEN I UNIŠTEN), TU KRAJ NAS! U proteklih deset godina tekst je imao nevjerojatnih 19.611 posjetitelja, a nedavno je u vezi ovog teksta stigao vrlo zanimljiv upit od zamjenice producenta Like A Shot iz Velike Britanije:

"Javljam se e-poštom iz Like A Shot, producentske kuće koja stoji iza uspješne televizijske serije Discovery Mystery of the Abandoned, poznate i kao Abandoned Engineering ovdje u Velikoj Britaniji. U ovoj seriji posjećujemo zgrade i građevine diljem svijeta koje imaju zadivljujuću povijest a više se ne koriste u svoju izvornu svrhu.

Vidjela sam zanimljive informacije koje ste pripremili na ovoj web stranici: http://www.prilisce.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=147%3Apokradeno-uniteno-a-tu-kraj-nas&catid=34%3Anovosti-obavijesti&Itemid = 94 & lang = hr, pa vam slijedom toga želim postaviti nekoliko pitanja kako bih saznala više:

 1. Želim više saznati o ulozi dvorca u Zrinsko-Frankopanskoj uroti. Pročitala sam da je zavjera pripremana u tvrđavi Bosiljevo, je li to točno? Tko je u to vrijeme dolazio u posjetu kako bi pomogao u planiranju zavjere? Želim saznati više o ovoj povijesti i točno o svemu što se događalo.
 2. Za što se je koristio dvorac Bosiljevo u vlasništvu Lavala Nugenta. Razumijem da je to postalo središte hrvatskog plemstva i europskih umjetnika - je li ovdje održan neki politički sastanak ili bilo koji drugi istaknuti sastanak? Je li Laval Nugent umro u samom dvorcu?
 3. Što se dogodilo s dvorcem tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega? Je li se ikad koristilo za smještaj trupa?
 4. Za što se je koristio tijekom rata u Hrvatskoj 90-ih?

Željela bih saznati više o zanimljivim događajima u dvorcu Bosiljevu, jer sam sigurna da ima još mnogo toga za ispričati! Zaista bih cijenila sve dodatne informacije koje možete pružiti o povijesti područja. Mislim da zvuči fascinantno i potencijalno bismo to mogli prikazivati ​​ u našem programu…“

* * *

U razmjeni mišljenja kako reagirati na ovaj zanimljivi upit, pristigle su ove poruke:

 • Ovo morate prihvatiti i iskoristiti za širu korist!
 • Ima li dovoljno građe za prijevod? Treba li dopuniti? Hajdemo ih fascinirati s povijesnim zapisima pa da ga posjete.
 • Vrlo mi je drago da će se netko pozabaviti napuštenim dvorcem Bosiljevo. Cijeli kraj ima puno potencijala…
 • Ovo bi mogla biti krasna prilika za promociju Bosiljeva!
 • Vama želim da promovirate što više naš kraj i ako trebate bilo kakvu pomoć ili savjet javite se slobodno. Biti će mi drago.

  * * *  

Na adresu tražitelja poslani su sljedeći odgovori na postavljena pitanja:

 1. Ne vjerujem da postoje zapisi o uroti? Pronašao sam zapise povjesničara koji spominju istragu u Bosiljevu, nakon utamničenja Zrinskog i Frankopana, s kojima se htjelo prikupiti dokaze o uroti: „Stasaju novi Frankopani, opet vrsni ratnici. Veliku pažnju posvećuju obrazovanju. I tako, u tom nizu dičnih Frankopana, posljednji koji upravlja Bosiljevom je glasoviti Fran Krsto Frankopan - junak, pjesnik i veliki domoljub. Fran Krsto i njegov šurjak, također glasoviti Petar IV. Zrinski završavaju svoj život utamničeni u Bečkom Novom Mjestu i pogubljeni od krvničkih austrijskih habsburgovaca. Za njihova tamnovanja, carske su postrojbe pretresale utvrdu Bosiljevo i pronašle brojne dokumente kojima su ih teretili za urotu. Dakle, urota Zrinsko-Frankopanska pripremana je (i) u Bosiljevu.
 1. U vlasništvu Lavala Nugenta: „Bosiljevo postaje središtem kulturnog i domoljubnog života čitavog hrvatskog plemstva, posebno pristaša hrvatskog narodnog preporoda.“ Laval Nugent rodio se u Ballynacoru u Irskoj, 3. studenog 1777, a umro je u svom, nekad frankopanskom, dvorcu u Bosiljevu 22. kolovoza 1862. Prilažem izvode iz knjige "Laval Nugent - neokrunjeni kralj Hrvatske", koju je nakon 30-godišnjeg istraživanja napisao prijatelj Igor Žic (zaposlenik u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci):  „Laval Nugent of Wesmeath, grof, feldmaršal, vitez reda Zlatnog runa, komandant reda Marije Terezije i rimski princ, rodio se u Ballynacoru, Irska, 3. studenog 1777., a umro je u Bosiljevu, Hrvatska, 21. na 22. kolovoza 1862. godine.“... „Uzevši aktivno učešće u rušenju Napoleona, Nugent je u vojnom vijeću predložio da će svojom jedinicom proći kroz Hrvatsku i izaći na Jadransko more, te tako odvojiti francuske jedinice u Dalmaciji i istodobno se povezati s engleskom flotom, čija je baza bila na Visu. Iako je plan bio odbijen, Nugent je, na svoju ruku, krenuo u njegovu realizaciju.“...„Godine 1820. prvi put se jasnije veže uz Hrvatsku, kupujući od Auersperga stari frankopanski grad Bosiljevo.“...„Ovo je prilično jasna potvrda da je zapravo tijekom cijelog XIX. Stoljeća jedini hrvatski političar kojeg su zaista uvažavali i Beč i Budimpešta bio Laval Nugent. Iako mu Beč ne vjeruje, jer sluti pritajenu moć njegovog frankopanskog pan-slavizma, ipak ide u kompromis i postavlja ga za zapovjednika Vojne krajine - koja je davala gotovo trećinu svih vojnika Monarhije.“
 1. Za smještaj trupa u 2. Svj. ratu se nije koristio, ali se je u nekom smislu zlorabio…
 2. U Domovinskom ratu prostoriju uz glavni ulaz koristio je sanitet za skladištenje svoje opreme, ali i s ciljem čuvanja dvorca.

(23.04.2021. - Nikola Volović)