Deveta Noć muzeja u Prilišću, uz zanimljive i počne sadržaje, donijela je i neka nova razmišljanja o organizaciji i mjestu održavanja. Posjetitelji i članovi društva koji su sve ovo ostvarili slažu se da je ova promjena dala jedan novi "štih" ovom suvremenom "Prelu", i da je unatoč epidemiološkoj krizi bila uspješna. U mnogo čemu neobična, pa upravo zbog toga (i opet) noć za pamćenje.

Očito je, da je ovo manifestacija koju publika želi i doživljava kao svoju. Vrijeme održavanja savršeno je pogođeno; zadnji petak u siječnju idealan je za druženje uz kulturu. Dodanu vrijednost daju naši dugogodišnji posjetitelji i pratitelji, osobito oni koji su se na razne načine uključili u pripremu, ali isto tako i oni koji su se samo interesirali hoće li se Noć muzeja održati, što će biti prikazano..., a zbog nemogućnosti dolaska poželjeli su nam uspjeh.

Noć muzeja održana je prvi puta na otvorenom prostoru, na prostoru između župne crkve i škole, na vrlo prikladnom mjestu s obzirom na obrađene teme. Na video zidu mogle su se vidjeti povijesne slike i zapisi, ali i u živo provjeriti sadašnje stanje: Sat na zvoniku koji je otkucavao vrijeme, umjetnički oslici u crkvi autora Marka Antoninija (više nisu vidljivi, prebojani su, uništeni?), Lurdska spilja, obljetnica Hefererovih orgulja, posebno vrijedna klupa u crkvi uz oltar koju je darivala znamenita obitelj Sladovići, zatim obljetnica početka školstva u Prilišću i otkrivanje spomen ploče zaslužnom učitelju Aleksandru Salingeru, u vrijeme kojega Prilišće bilježi svoj najveći procvat.

Prigodno uz ovu kriznu zdravstvenu situaciju, prikazana je zanimljiva i dobro istražena tema: Velike epidemije kolere, dječjih bolesti i španjolske gripe u našem kraju, s detaljnom analizom uzroka, širenja i posljedica, te sa svim podacima o preminulima.

Interakciju  kulturnih ustanova i lokalnih zajednica - kako su preporučili iz HMD-a, smatramo vrlo važnom za rast i održivost naše manifestacije. Općinski načelnik i njegov zamjenik redovito posjećuju našu Noć muzeja, a koliko je važno zajedništvo i sveukupna podrška istaknuo je načelnik Marijan Peretić u svom kratkom obraćanju nazočnima po završetku prezentacije spomenutih tema. Pogledajte općinsku najavu NM:  https://netretic.hr/noc-muzeja-unatoc-pandemiji-i-ove-godine-u-priliscu/

Uskoro više, a očekujemo i vaše komentare!

Slikovni prikaz Tanja i Milan Kovačić

1234567891010a11121314151617 18