Našu devetu Noć muzeja održat ćemo na otvorenom prostoru ispred škole i crkve, uz dvije peći za grijanje. Sve će se odvijati prilagođeno novim okolnostima i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama zaštite. Izostat će tradicionalno dobra posjećenost, ali očekujemo istu e-vidljivost kao prošlih godina.

Pripremu za Noć muzeja započeli smo sredinom 12. mj. Sve će biti u manjoj mjeri nego prijašnjih godina.

Ukoliko će biti loše vrijeme pripremljeni program održat ćemo u prostorijama društva, tada uz ograničeni broj posjetitelja.

Nadalje, u sklopu programa postavit ćemo natpis na školu: Put Aleksandra Salingera i info-tablu o zaslugama ovog vrijednog priliškog učitelja.

Preporuka je da se Noć muzeja uglavnom održi „on line“. Naša Noć muzeja već više godina ima i E-Noć muzeja, PPT prezentaciju redovito šaljemo na brojne e-maila adrese i tako postižemo dobru vidljivost. Nakon toga redovito uslijede dobre povratne informacije među kojima i od meritornih osoba, zatim poprate nas laskavi naslovi u pojedinim medijima.

HMD preporuča: Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi „uživo“ na gradske trgove i prostore, a tamo gdje to bude moguće u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja. Neka se muzealci prilagode novim okolnostima te digitalno ponude muzejske sadržaje javnostima. Obzirom da je 2019. tema četrnaeste Noći muzeja bila posvećena digitalnoj budućnosti muzeja, može se reći da je gotovo anticipirana digitalna stvarnost, koja se događala 2020. godine.

Koje su naše mogućnosti u digitalnoj budućnosti? Nešto smo već ostvarili, digitalno smo ponudili zavičajne etno-vrijednosti. Trebali bismo dograditi www.prilisce.hr s prostorom i mogućnostima za virtualni obilazak našega muzeja, za prikaz kulturne i prirodne baštine, te za virtualni obilazak svih naših izložbi…

Posljednjih godina kao da su ishlapile ideje za temu noći muzeja, a nepresušan je izvor. Prvih godina redale su se teme koje su mnogima bile nadahnuće, naročito za manje sredine, dok gradski muzeji i nisu bili naročito inovativni, samo rijetki su obrađivali zadanu temu.

Sama tema ovogodišnje Noći muzeja: Zadaće muzeja u uvjetima kriza, čini nam se sasvim promašena pa ju ne ćemo obraditi. Što bismo uopće u sklopu te teme ponudili? I da li bi kao takva bila privlačna posjetiteljima?

Manifestacija Noć muzeja, koju u Prilišću organizira Udruga Zora, u potpunosti je poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja za šire područje, a u digitalnom obliku već više godina zainteresirani je prate širom svijeta.  (25.01.2021.)

Foto-prikaz sastanka na otvorenom, na distanci, na prostoru na kojem planiramo našu Noć muzeja:

20210125 183024IMG 20210124 WA0006IMG 20210124 WA0007IMG 20210124 WA0017

 

Najava Noći muzeja.pdf