"Božić nije tek jedan dan u godini, već način razmišljanja" P. Coelho

Na Božić je također svetu misu prikazao prečasni Dražen Karačić, dekan karlovačkog dekanata, a u znak zahvalnosti za misna slavlja i za nadahnute propovijedi ohrabrenja i nade, župljani su mu uručili prigodan dar. Čitavu svetu misu snimala je televizija TV-trend i prikazana je u večernjem dnevniku. Snimao je osvjedočeni prijatelj našega kraja gospodin Ladislav Medunić.

Na Božić se nekada odlazilo na tri mise, za početak na polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić, zatim na ranojutarnju misu zornicu, i na poldanju mašu. I ne tako davno, ili ipak davno, nije se smjelo ići u crkvu a naša crkva je tada bila sasvim puna i posebno svećana, svirale su velike orgulje, a pjevači su bili na velikom koru. Čak ni pojedina djeca toga dana nisu išla u školu jer su slavili Božić.  Žene su danima prije pripremale bogati božićni jelovnik, dakako prema umijeću i mogućnostima. Ručak je bio svečan i za stolom je bila čitava obitelj. Na prvi dan Božića, odmah u jutro ide se za gosta k susjedima i rođacima.

Drugi dan Božića slavi se dan sv. Stjepana Prvomučenika (Štefanje). Mnogi se običaji ponavljaju kao i na prvi dan Božića. Ide se na sv. misu, posjećuju se rođaci, prijatelji, kumovi, susjedi. Slave se svetac zaštitnik i imendani.

25.12.2020. - NV

1010a1112131415161720