Pozivamo vas!

Udruga Zora u suradnji s Krajinskim parkom Kolpa (Slo), organizira radionicu na kojoj će se izrađivati pisanice na tradicionalan način, po uzoru na belokranjsku pisanicu, koja je danas zaštićeno kulturno dobro. Slične pisanice su se nekada izrađivale i u našem kraju. Prilika je ovo svima zainteresiranima da se ova tradicija obnovi. Radionicu će voditi Anica Cvitkovič, majstorica domačeg obrta s certifikatom DUO i Tončka Jankovič, naša dugogodišnja suradnica. 

Nedjelja, 18.3.2018. - počinje u 15 sati u prostorijama udruge Zora

Svoj dolazak najavite na e-m: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili bilo kome od članova udruge!

      * * *   

Pisanice, bojom ukrašena jaja, u Hrvatskoj su duboko ukorijenjene u tradiciju. Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje, a osim simbola života bile su i tradicionalan dar. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to danas se jaja ukrašavaju i na druge načine. Najčešće prirodno bojanje jaja je pomoću ljuske crvenog luka, da bi se dobila crvena boja. Pritom se osim potpunog bojanja moglo jaje oslikati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja skida se sloj voska ispod kojeg jaje, odnosno oslik ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila kakva travka ili listić, često djetelina ili peršin, tako bi jaje dobilo zanimljiv ukras.

Zanimljivosti o pisanicama:

- Najveća tradicija pisanica je na istoku Europe.

- Najveća pisanica na svijetu nalazi se u Kanadi, a postavila ju je ukrajinska manjina 1975. god.

- Među najpoznatijima su Fabergé jaja, remek-djelo ruskoga zlatarstva.

- Sv Augustin u 5. stoljeću spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbole novoga života.

- Germanski narodi su jaje i zeca uzeli kao simbole za kršćansku proslavu Uskrsa.

- U SAD-u na livadi ispred Bijele kuće pod pokroviteljstvom predsjednika održavaju se utrke u rolanju pisanica na Uskrsni ponedjeljak.

- Posebno ističemo: Naši susjedi preko Kupe ponosni su na svoju belokranjsku pisanicu koja je jedan od simbola Bele Krajine. Ona nije povezana samo s Uskrsom, već se izrađuje tijekom cijele godine, pa se također po tradiciji daje za rođendane i druge prigode. Često ima ispisanu posvetu.