Ove godine, 26.11.2017. održava se III. Farkašijada, koncert nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske u organizaciji Kud-a Zora iz Adamovca kraj Sesveta.

Svojim radom naša Udruga Zora - Prilišće davno je prešla granice lokalnog djelovanja a imala je svoje aktivnosti i izvan države (u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, zatim e-suradnja s Češkom), pa su tako organizatori Farkašijade saznali mnoge pojedinosti o radu naše udruge, i najvažnije, saznali su da se u Prilišću od osnutka Zore (1925. godine, vjerojatno i prije) muzicira na tamburama "farkašicama". Od graditelja naših novih tambura također su saznali da su i one sustava "Farkaš", a izrađene su 1996. godine na inzistiranje tadašnjeg vrlo uspješnog "kapelnika" - voditelja tamburaške sekcije Ivana Skube. Nažalost naše tambure neće "nastupiti" na ovom svojevrsnom festivalu tradicijske - izvorne hrvatske glazbe, pa smo nastup ponudili i omogućili Adlešičkim tamburašima koji također imaju ovaj sustav tambura. Na našoj posljednjoj noći muzeja, kada je bila tema glazba i njezin značaj u životu naroda, Adlešičani su svojom svirkom uveličali događaj i svima nazočnima omogučili da uživo čuju kako zvone "farkaš" tambure, a to su mogli čuti i vidjeti i gledatelji Trend-televizije.

Muziciranje  na tamburama najstarijeg i originalnog hrvatskog dvoglasnog sustava kojeg je pred kraj 19. st. usavršio Milutin pl. Farkaš, zove se po po njemu “Farkašev sustav” ili jednostavno “Farkaševe tambure”, u Prilišću “Farkaš štim”.

Ovaj tip tambura je u Hrvatskoj gotovo sasvim isčeznuo tako da u Hrvatskoj djeluju još svega nekoliko ansambala koji čuvaju to blago, (uključujući i Zoru Prilišće).

O vrijednosti ovog kulturnog blaga svjedoči i podatak da je Institut za folkloristiku  u svoju ediciju originalnog glazbenog izričaja među dvadesetak primjera iz cijele Hrvatske uključio čak dvije snimke Tamburaškog društva Zora iz Adamovca!

Ministarstvo kulture uvrstilo ih je u registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, pa imaju status nositelja ovakvog načina muziciranja, što je dio identiteta i prepoznatljivosti Hrvata.

Pozivnica na III. Farkašijadu1-IMG 84814-IMG 84845-IMG 8482

3-IMG 848320-DSC 2626