Lokalna akcijska grupa „PODRAVINA" organizirala je dvodnevnu radionicu pod nazivom „AAA Leader – Ruralni razvoj potrebe i prilike" sa domaćim i inozemnim partnerima iz Austrije i Slovenije u sklopu projekta AAA LEADER – JOINT PROJECT 2016. Ovaj projekt financiran je od strane Alpe-Jadran Saveza, Koprivničko-križevačke županije i LAG-a „PODRAVINA". Radionice su održane 15. i 16. rujna 2016. godine u Hotelu Picok u Đurđevcu.

Lag Vallis Colapis zastupali su agronom Zoran Starešina (vanjski suradnik i budući zaposlenik LAG-a), s temom: Certificiranje poljoprivrednih proizvoda i Nikola Volović (Udruga Zora i član UO LAG-a), s prezentacijom: Kulturna i prirodna baština – potencijal u razvoju ruralnog turizma.

Voditeljica LAG-a Podravina Mihaela Lončar, odlično je sa suradnicima organizirala ovaj susret i prezentirala aktivnosti LAG-a, te upoznala učesnike s kulturnom i prirodnom baštinom ovog dijela Koprivničko-križevačke županije.

Cilj projekta temelji se na prepoznavanju, zaštiti i prezentaciji nematerijalnih kulturnih dobara koja bi bila moguća za upotrebu u turističke svrhe na ruralnom području, te prepoznavanju i certificiranju poljoprivrednih proizvoda prepoznatljivih na promatranom području.

Predstavljanje je počelo prezentacijom domaćina LAG-a „PORAVINA". Zatim je slijedilo uvodno predavanje: LEADER, uloga LAG-ova i Mreže za održivi razvoj Hrvatske – mogućnosti suradnje u regiji. Julija Bakota predstavnica Hrvatske mreže za ruralni razvoj a ujedno i koordinator dvodnevne radionice svojom prezentacijom: Hrvatska mreža za ruralni razvoj – kroz strateško planiranje i stvaranje partnerstva; odredila je tok i smjernice radionica.
Zatim je uslijedila prezentacija LAG-ova.

Drugi dan održavanja radionice, pod vodstvom koordinatorice Julije Bakote, određene su smjernice za buduću suradnju među LAG-ovima. Odabir projektnih partnera i osmišljavanje zajedničkih projektnih prijedloga temeljit će se na međunarodnoj suradnji vezanoj uz napredak ruralnog prostora. Jedna od mogućnosti su nematerijalna kulturna dobra i njihova uloga kao turistički proizvod na ruralnom području. Isto tako nameće se potreba certificiranja poljoprivrednih proizvoda s ciljem povećanja konkurentnosti.

Prijedlog LAG-a „PODRAVINA" za projekte međunarodne suradnje bio je upotreba nematerijalnih kulturnih dobara u turističke svrhe na ruralnom području te je prihvaćen od većine sudionika, a ujedno je i u skladu s Lokalnom razvojnom strategijom LAG-a „PODRAVINA".
Sudionici radionica su nakon radnog dijela posjetili kulturno-povijesne destinacije Podravine: Crkvu i Muzej u Kalinovcu, Etno kuće Karlovčan – OPG, etno zbirku i kućnu radinost Ljubice Cestar. Posjet Starom Gradu u Đurđevcu u sklopu kojeg je održana večera obogaćena promocijom Pazinskog Cukerančića – tradicionalnog istarskog kolačića čiju su prezentaciju održale predstavnice iz LAG-a Središnja Istra.
LAG-ovi su razmijenili kontakte i dogovorili buduću suradnju. 

123456789101112

(preuzeto s www.lag-podravina)