Mato Šimunović:   Zbor mještana MO Prilišće - osvrt i osobno promišljanje

Mještani Prilišća naslijedili su od svojih predaka bogatu baštinu. Crkva, župni dvor, škola, vatrogasni dom, trgovina, sve to izgrađeno je doprinosom, marom i trudom mještana,  od kojih su neki za dobrobit sela založili i vlastitu imovinu. Danas kada smo brojem stanovnika daleko ispod prošlih vremena, postavlja se pitanje kako održavati sve to što imamo, a da i ne govorimo kakav problem bi bio izgraditi nešto novo. Zato treba posebno istaći potrebu da svi, lokalna samouprava, društvene organizacije i udruga, kao i svi mještani, ulože najveće napore da se naslijeđena baština, ne samo očuva, nego i dogradi i unaprijedi.

2-Godine 1983-001

Pozitivnim odnosom prema baštini prednjači udruga Zora, koja se u zadanim prilikama trudi u najvećoj mjeri djelovati da se vrijednosti baštine prepoznaju, zaštite, obnove i na odgovarajući način prikažu javnosti.

Zadnja akcija Zore bila je priprema izložbe misnih ruha, izuzetno bogatog naslijeđa crkvenog inventara, koja su bila  javnosti gotovo nepoznata. U organizaciji Zore, angažirani su stručnjaci iz Min. kulture za zaštitu povijesnih spomenika, izvršena je identifikacija te su misna ruha pojedinačno opisana. Vlastitim snagama, novcem i radom, članovi Zore izradili su postolja i priredili izložbu misnih ruha u prostoriji Zavičajnog doma, prema kojoj su mnogi posjetitelji iskazali divljenje, ali i čuđenje: otkuda ovdje takova ljepota i vrijednost?

Tim teže pada nemila scena koja se dogodila prilikom nasilne evakuacije Zore iz prostorije bivše Pošte, kada su nazočni predstavnici „vlasti“, tokom prepirke koja je nastupila poradi nasilnog skidanja brave, izjavili da  ih ne interesira niti misno ruho niti izložba, jer da je to privatna stvar jedne osobe. Ako već nije prepoznata veličina i značaj same naslijeđene baštine, i truda pojedinaca da istu zaštite i očuvaju, isto ne bi trebalo biti  predmet omalovažavanja niti poniženja.

Ovime iznosim svoja osobna razmišljanja, svjestan da oni nisu niti mogu biti jedino i najbolje, stoga ne očekujem da se svi slože sa mojim razmišljanjima i stavovima. Nadam se da ću i druge ljude dobre volje i namjere potaknuti na razmišljanje i na raspravu, na dogovor i slogu, toliko potrebnu nama i drugima. 

1-Miljokaz danas-001