Pisanice, bojom ukrašena jaja, u Hrvatskoj su duboko ukorijenjene u tradiciju. Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje, a osim simbola života bile su i tradicionalan dar. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to danas se jaja ukrašavaju i na druge načine. Najčešće prirodno bojanje jaja je pomoću ljuske crvenog luka, da bi se dobila crvena boja. Pritom se osim potpunog bojanja moglo jaje oslikati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja skida se sloj voska ispod kojeg jaje, odnosno oslik ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila kakva travka ili listić, često djetelina ili peršin, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras.

Boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje. Nekada se vjerovalo, da višebojna jaja imaju posebnu snagu. Crvena boja na pisanicama kršćanski je simbol Kristove muke, Božje ljubavi, nade, energičnosti i služenja Crkve, predstavlja duhovnu budnost, djelotvornost, milosrđe, radost života i ljubavi. Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, radost, djevičanstvo. Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću. Kršćanski je simbol nagrade i priznanja. Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost. Crna boja predstavlja vječnost, smrt, strah i neznanje. Plava boja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost. Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu, svježinu i bogatstvo. Kršćanski je simbol pobjede života nad smrću, nade i blagostanja. Ljubičasta boja simbolizira vjeru, povjerenje, strpljivost i post. Narančasta boja označava izdržljivost, snagu, ambicioznost.

Na pisanicama se mogu naći različiti motivi, ornamenti i uzorci. Geometrijski ornamenti poput crta, kvadrata i trokuta čest su ukras pisanica. Trokut ima vrlo bogato simboliku pa može na pisanicama predstavljati Presveto Trojstvo, tri elementa: zrak, vodu i vatru, muškarca, ženu i dijete kao cjelinu itd. Cvijeće simbolizira ljepotu, eleganciju i mudrost. Klas pšenice predstavlja blagostanje. Hrastova grančica, list i žir simboliziraju snagu, dugovječnost, muževnost.

Na Vazmeno bdijenje, vjernici nose košare pune pisanica, te hranu koju će blagovati na Uskrs, da ju svećenik blagoslovi. Postoji legenda među pravoslavnim vjernicima, da je Marija Magdalena ponijela kuhana jaja na Isusov grob, da ih podijeli s drugim ženama. Kada je susrela Isusa, prema legendi jaja su poprimila sjajnu crvenu boju.

 

Jeste li znali:

- Jaje je od davnina simbol novoga života.

- Najveća tradicija pisanica je na istoku Europe.

- Najveća pisanica na svijetu nalazi se u Kanadi, u gradu Vegrevilleu.  Postavila ju je ukrajinska manjina u gradskome parku 1975. godine.

- Među najpoznatijima su Fabergé jaja, remek-djelo ruskoga zlatarstva.

- Obojana jaja pronađena su i u pretpovijesnim grobovima, već tada je bio običaj darivanja pisanica u proljeće kao simbol probuđenoga života.

- Sv Augustin u 5. stoljeću spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbole novoga života, Isusova uskrsnuća i izlaska iz groba.

- Papa Grgur I. Veliki u 6. stoljeću preporučio je misionarima, da se pojedini folklorni elementi starih religijskih poganskih svečanosti uklope u kršćanske svetkovine u slučajevima kada je to bilo moguće. Na taj su način pogani lakše prihvaćali kršćanstvo.

- Germanski narodi su jaje i zeca uzeli kao simbole iz blagdana Eostre, tako su postali dio kršćanske proslave Uskrsa.

- U SAD-u postoji tradicija utrke i rolanja pisanica na Uskrsni ponedjeljak, na livadi ispred Bijele kuće pod pokroviteljstvom predsjednika.

- Posebno vrijedno: Naši susjedi preko Kupe ponosni su na svoju belokranjsku pisanicu koja je jedan od simbola Bele Krajine. Ona nije povezana samo s Uskrsom, već se izrađuje tijekom cijele godine, pa se također po tradiciji daje za rođendane i druge prigode. Često ima ispisanu posvetu.

(2013-03-31, 23:37) N.V.